Sınav kaygısından sonra ehliyete sahip kişinin ilk kaygısı şüphesiz trafiğe çıkmaktır. Yoğun ışıkların ve yayaların olduğu trafikler korkutucu gelmektedir. Aynı zamanda yıllarca araba süren diğer sürücülerde kişiye kendini yetersiz hissettirebilir. Tam bu noktada trafikte stresle nasıl başa çıkılır sorusu gelmektedir. Öncelikle kişi sürüş eğitimlerinin aşama aşama olduğunu unutmaması gereklidir.
Elbette derslerden başarılı bir şekilde geçmiş ve ehliyetinizi almaya hak kazanmışsınızdır. Fakat burada asıl amaç sadece ehliyeti almak değil; aynı zamanda rahat ve özgüvenli bir şekilde sürüşleri tamamlamalı ve şehir trafiklerinde kendini rahat hissetmelidir. Bu ancak bol bol araç kullanmak ile olmakta ve aynı zamanda size eşlik edecek olan bir eğitmenin varlığı ile kolaylaşacaktır. Hem sizin hem eğitmeninizin rahat ve sakin olması derslerin kolay geçmesini sağlayacaktır. Diğer yandan kişi kendini psikolojik olarak sürüşe nasıl hazırlanır?
Araç Kullanımında Psikolojinin Etkisi
Kişi yeni bir adım atarken her zaman tedirginlik ve heyecan ile başlar. Bu gayet normal bir durumdur. Fakat bu panik ve kaygılı olmanın halini zaman içerisinde hafifletmek ve yenmek gereklidir. Bu trafik psikolojisi içinde geçerli bir durumdur. Araç kullanırken aniden karşınıza bir çocuğun ya da hayvanın çıkması muhtemeldir. Aynı zamanda sert virajlar, yokuşlar ve mesai sonrası yoğun trafikler olabilir. Zor durumlara karşı öncelikle sakin kalınmalı ve yapabileceğiniz en uygun pozisyonu almalısınız. Belki ilk etapta çıkış saatlerinize dikkat edebilir; hız düşük ayarda tutabilirsiniz.
Çok hızlı araç ve çok yavaş araç sürmek kişiyi zor durumda bırakabilir. Otoban gibi alanlarda belli bir hız limitine yükselmeli diğer yandan dar sokaklarda ise düşük hızda seyir yapmalısınız. Uzun zaman araç kullanmayan kişilerde de başlangıçta zorlanmalar görülebilir. Bu aşamada direksiyon hocanızdan yardım almalı; destek istediğiniz noktaları özellikle konuşup kendinize en uygun planlamayı yapıp uygulamaya geçmelisiniz. Unutmayın, sürüş eğitiminde olumlu dönüşmek her şeydir!
İlk ehliyetini alan kişiler zorlu durumlarla karşılaşabilir. Örneğin trafik kazası. Ani durumlarda gelişen trafik kazaları, can kayıpları ve yaralanmalar kişiyi olumsuz etkileyebilmektedir. Bu durumu atlatamayan kişier yeniden trafiğe çıkmakta zorlanır. Bu durumda moral bozmadan ehliyet hocanız ile korkunuzu yenmeli ve durumu en başta açıklamalısınız. Zaman içerisinde yeniden trafiğe alışır hale gelecek ve korkunuzu yenmiş halde devam edebileceksiniz.